lørdag den 23. oktober 2010

Phnom Pehn


Phnom Pehn, Cambodia, en larmende og travl  storby, fyldt med et utal af knallerter, cykler, tuk tuk’s og biler, der alle kæmper for at komme først frem i trafikken, hvilket resulterer i et mindre kaos det meste af tiden. 
Trafikregler er en undervurderet ting, og det vækker ikke megen påstyr, når folk kører i den forkerte side af vejen eller for den sags skyld ignorerer rødt lys. Langs gaderne er der travl aktivitet i de små intermistiske værksteder og butikker, som reparerer alt fra knallerter til biler og sælger diverse dagligvarer. Opvasken bliver ordnet i en balje vand ved fortovskanten, og den daglige motion udøves af både store og små, hvor end der er plads, til høj musik med en dansende instruktør.
Bevæger man sig ned til floden, ser man den vestlige indflydelse i form af fine restauranter og barer, men bliver dog konstant mindet om at landet er yderst fattigt, for det vrimler med gadesælgere/tiggere.  Vil man rundt i byen er der 3 muligheder: taxi, tuk tuk eller bagsædet af en knallert/motorcykel. Den sidste mulighed valgte jeg i dag, hvilket resulterede i, at min chauffør måtte stoppe 3 gange for at spørge om vej, fordi han ikke vidste, hvor mit guesthouse var og ikke var i stand til at læse et kort.
Cambodia har gjort et stort indtryk på mig indtil videre og især deres skræmmende historie, som man hele tiden bliver mindet om. I 1975 overtog Pol pot’s Khmer Rouge parti landet og indførte en skræmmende udrensning af befolkningen igennem de næste 4 år. Alle intellektuelle, herunder folk med briller eller folk, der talte et fremmed sprog blev henrettet. Skoler, klostre og andre steder, som tjente til undervisning og uddannelse blev omdannet til fængsler eller arbejdslejre. Hele familier inklusiv børnene blev henrettet for at sikre der ikke var nogle til at hævne dem senere hen. Ideen med denne udrensning var Pol Pot’s vision om et land af arbejdere, stærkt farvet af Maoistisk tankegang. Folk, der ikke blev henrettet, blev sendt i arbejdslejre, hvor de knoklede i markerne hele dagen og blot fik en nærigsfattig risgrød at spise. Det resulterede naturligvis i at mange døde af underernæring og sygdomme.
Nogle af ofre
S21
I Phnom Pehn blev et gymnasium omdannet til fængsel. Stedet ligger i centrum af byen og blev kaldt S21. Her blev flere tusinde mennesker tortureret og holdt fanget under Pol Pot’s regime. 

Lidt udenfor byen ligger The Killing Fields, hvor et utal af mennesker blev henrettet. Når man går rundt i området, bliver man konstant konfronteret med det faktum, at man betræder en massegrav.  Der stikker tøj- og knoglerester op alle vegne. Nogle af gravene er blevet gravet op, og resterne opbevares nu et den smukke bygning ved indgangen, som tjener til at ære og mindes de mange døde.
Tøj- og knoglerester
Massegravene
Rester fra gravene
Minde bygning


Den dag i dag sidder mange af Khmer Rouges folk stadig på magten og landet døjer med en høj grad af koruption, men der er stor fokus på fortidens rædsler, og landet kæmper for at komme helt på fode igen.
Filmen ”Killing Fields” giver et skræmmende godt billede af de 4 års rædsler, som mange nulevende cambidianere har gennemlevet, og kan helt klart anbefales.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar