tirsdag den 31. august 2010

Livet i Boquete

Jeg har nu boet lidt mere end 1 uge i Boquete hos min panama familie. Jeg kaemper stadig med at faa laert spansk og maa desvaerre konstatere, at jeg nok ikke naar at blive helt flydende til at tale sproget, men det gaar da stille og rolig fremad.
Jemma, Nadine og mig i koekkenet
I torsdags blev der holdt en lille barbeque fest paa skolen, hvor os faa studerende og en del af de lokale deltog. Lokale betyder i dette tilfaelde en flok af alle de amerikanere, som er flyttet til Boquete for at bo permanent. Jeg kom til at snakke med en pige fra USA, som bor i Boquete nu og det resulterede i, at hun inviterede os paa sightseeing i soendags.
Devin, vores guide, og mig
Vi koerte om paa den anden side af volkanen, og saa en masse smuk natur samt smaa hyggelige landsbyer. Virkelig en fordel naar en af de lokale gider vise en rundt, for vi ville aldrig selv have fundet disse steder.
Orkidehave
med lidt fantasi ligner den draculas ansigt....
Kort fortalt en rigtig hyggeligt udflugt, saa tak til vores skoenne guide.
Tilbage til loerdag. Her havde Nadine og jeg tilmeldt os noget frivilligt arbejde med de handikappede i omraadet. Hver loerdag formiddag bliver der afholdt aktiviteter paa centeret, og familierne faar frokost og lidt madvarer med hjem. Det er primaert indfoedte, som ikke har for mange penge, der dukker op, og det er virkelig et godt projekt. Der bliver undervist i spansk og engelsk og arrangeret forskellige aktiviteter. Jeg brugte hele formiddagen paa at spille monopoly, saa der gaar lige et aars tid, inden jeg gider spille det spil igen.
Centeret
frokost paa centeret.
to af gaesterne, alt for soede boern...
Da jeg kom hjem til min familie, loerdag eftermiddag, var huset fuld af mennesker, og de var i gang med et bibelmoede. Jeg listede derfor ind paa mit vaerlse og laeste et par timer. Da jeg begyndte at kede mig lidt for meget fik jeg overtalt boernene til at spille uno med mig.
Astrid, som jeg bor hos
Da de var faerdige med bibelmoedet, gik de i gang med at kokkere en hel masse. De havde blandt andet kogt nogle majskorn, som derefter skulle males til en form for groed. Denne groed blev saa brugt som en dej, hvor der blev proppet kylling ind i, og derefter blev det hele pakket i palmeblade og kogt i en gigantisk gryde. Det smagte lidt henad en underlig kartoffelmos med kylling.

Amichal, Astrids storebror, og Myriam, vaertsmor, i gang med at male majs.
Jeg kom til at snakke med en af gaesterne, der forklarede mig om deres religion, og han var meget overrasket over at jeg ikke daglig laeser i bibelen, og opfordrede mig paa det kraftigste til at begynde, saa jeg ikke ville vaere helt fortabt. Har overvejet det, og tror jeg tager chancen.

onsdag den 25. august 2010

Boquete og spanskundervisning

Mit nye hjem
Stuen
Mit vaerelse
Mi casa
Soendag ankom jeg til Boquete. Det var moerkt og regnede, da jeg stod af bussen, saa jeg kunne ikke rigtig finde ud af hvad retning, jeg skulle gaa. Det endte med, at en meget soed vagt fra den lokale bank insisterede paa at foelge mig rundt i regnen, til vi havde fundet ud af, hvad retning jeg skulle. Jeg bliver ved med at blive positiv overrasket over folks hjaelpsomhed herovre og er dybt taknemmelig for den, for ret ofte er min daarlige stedsans et stort problem. 

Koekken
Jeg blev indlogeret hos min vaerstmor, som bor 3 minutter fra skolen i et meget simpelt hus sammen med sine 2 boern paa 6 og 9 aar. Huset er mega koldt, naar det regner og der staar altid 2 spande i stuen til opsamling af regnvandet fra hullet i taget. Myriam, vaertsmor, er utrolig taalmodig med mig og mine manglende spanskkundskaber, og hver aften sidder hun taalmodigt og forsoeger at foere en samtale med mig. Rigtig god traening, da jeg faar sagt en masse, selvom det ikke altid er helt korrekt.
Mit ophold hos vaerstfamilien inkluderer morgenmad og aftensmad, hvilket er meget anderledes sammenlignet med, hvad jeg er vant til at spise. Min morgenmad har indtil videre bestaaet af enten aeg med madbananer eller med noget underlig friturestegt broed ala en donut, men uden sukker. Aftenmaden har vaeret aeg og madbananer og toast med ost.... wuhuu... er ikke specielt imponeret over maden indtil videre, og krydser virkelig fingre for, at det bare er en daarlig start og vi gaar over til lidt mere rigtig mad indenfor den naermeste fremtid.

Skole og frivilligt arbejde

Skolen
Undervisning
Hele ideen med at rejse til Panama var, at jeg ville forsoege at friske mit spanske op og laere nok til at kunne foere simple samtaler. Derfor er jeg tilmeldt 4 timers spanskundervisning 5 dage om ugen. Skolen er ret lille, og paa nuvaerende tidspunkt er vi blot 3 studerende, saa det er faktisk rigtig hyggeligt og man faar virkelig mulighed for at vaere aktiv i timerne.
the plaza

Skolen ligger lidt uden for centrum af Boquete, og er omkranset af hoeje bjerge og masser af skov. Her er virkelig meget stille og roligt og man fornemmer bestemt, at man er havnet ude paa landet, hvilket er ret charmerende. Naar man tager ind til centrum, ser man masser af lokale i traditionelle dragter, hvilket jeg slet ikke har set noget af i hverken Costa Rica eller Nicaraqua.

Dagplejen
to af boernene
Da jeg skal vaere i Bouquete i 2 uger, har jeg valgt at lave noget frivilligt arbejde et par timer om ugen. I dag besoegte jeg en dagpleje inde i byen, hvor jeg skal hjaelpe lidt til med at underholde boernene. Jeg er lidt i tvivl om hvor laenge jeg holder til det, for de taler KUN spansk, og det er virkelig svaert at kommunikere naar jeg ikke forstaar saerlig meget. Jeg har dog besluttet, at det skal have en serioes chance, for det er rart at have noget meningsfuldt at bruge dagene paa, naar der ikke er undervisning Boernene er super soede og de bekymrer sig ikke rigtig om at jeg intet forstaar, saa det skal  nok blive sjovt med tiden.

fredag den 20. august 2010

Tortuguero

Saa er jeg "alene" paa min rejse, da Marie forlod mig for 2 dage siden, for at tage hjem til DK. Det har vaeret saa hyggeligt at rejse med hende, og helt maerkeligt ikke at bruge 24 timer i doegnet sammen mere.
I onsdags tog jeg bussen fra San Jose til Tortuguero ved den caribisk kyst. Det var egentlig en rimelig simpel tur, 2 busskift, og saa havnede man ved floden, hvorefter alle blev genet ned i baade og 1 time senere ankom til Tortuguero Village.
"havnen" hvor bussen satte os af.
"bussen"
Undervejs i baaden kom jeg til at snakke med et tysk par og en fyr fra Luxemburg, saa da vi ankom fik vi tjekket ind paa samme hostel. Et ikke specielt koent sted, men jeg har mit eget vaerelse for 7 USD per nat, saa det er total luksus, og det ligger kun 500 meter fra stranden:)
Onsdag aften tog vi 4 saa paa tur for at se paa havskildpadderne, der ligger aeg paa stranden. Det var virkelig fascinerende at se de store dyr ligger helt uforstyret, imens alle os turister stod og gloede paa dem. Vi saa i alt 3 halvskildpadder paa 1-1,5 meter, der hver var paa forskellige stadier af deres aeglaegning. Desvaerre maatte man ikke tage billeder af skildpadderne, da det forstyrrer dem for meget, saa I maa taenke jer til hvordan de saa ud.
Tortuguero er primaert kendt for disse skildpadder, saa masser af turister kommer til dette omraader hver dag for at se dem og saa smutter de igen, for der er ikke meget andet at give sig til. Byen er meget lille, og det tager ca. 4 minutter at gaa fra den ene ende til den anden, hvis man gaar langsomt.
Hovedgaden.
Mit hotel gemmer sig bag haekken til hoejre.
I gaar stod vi tidligt op og tog paa baadtur. Det var ganske hyggeligt, men der var dog ikke helt saa mange dyr, som vi har set andre steder, men man er nok efterhaanden ved at vaere lidt vanskelig at imponere.
stor klam edderkop....
pipfugl toerer vinger.
lille krokodille
mig og de andre.
I dag har jeg tilbragt i haengekoejen og overvejer en tur til stranden senere.... er virkelig ved at vaere mega god til at lave ingenting.... Glaeder mig dog til, at jeg i morgen skal tilbage til San Jose. Soendag gaar turen til Boquete i Panama, hvor jeg bliver indlogeret hos en lokal familie og skal gaa i skole hver dag for at laere spansk. Det ser jeg virkelig frem til, og tror det bliver ganske rart at holde pause fra at rejse rundt hele tiden, og kunne pakke sin rygsaek ud og have et saakaldt "hjem" for en periode.

tirsdag den 17. august 2010

Papegoejer, hvaler og vandfald

Manuel Antonio
Det er ved at vaere lidt tid siden sidste indlaeg, men vi har haft lidt travlt, saa bloggen er blevet nedprioriteret lidt, men nu har jeg til gengaeld masser at fortaelle om.
Tirsdag var vores sidste dag i Quepos, som vi brugte paa at besoege nationalparken, Manuel Antonio. Parken er rimelig populaer hos turisterne, saa alle stier var paent afmaerket, og en guide var helt overfloedig, da man bare kunne stoppe og kigge i den retning, alle andre kiggede, naar der var nogle dyr.
Inde i parken begav vi os ud paa en sti, der foerte til dette vandfald. Det var vaeldig flot, men man fik helt gennembloedte sko af at gaa derhen, da der skulle krydses en del floder, men saa foelte man da, at man havde kaempet lidt for at komme frem.
Dovendyr, der er ved at spise.
Paa trods af rigtig mange turister i parken saa vi en del dovendyr, der hang og stenede i traerne, og paa stranden var der en masse sjove vaskebjoerne, som stjal folks ting.
Vaskebjoern paa rov....
Efter vandretur i parken og lidt afslapning paa stranden kom vi til udgangen af parken, hvor man skulle med en lille baad for at komme over til fastlandet igen.

Peninsula de Osa
Vi foelte efterhaanden at alt, hvad der skulle opleves i Quepos og Manuel Antonio var udforsket, saa onsdag tog vi bussen sydpaa mod Puerto Jimenez. I bussen moedte vi et spansk-tysk par, som vi ogsaa havde moedt i Manuel Antonio. De var rigtig soede mennesker, saa de sidste par dage har vi brugt sammen med dem og en fyr fra Frankrig.
Puerto Jimenez ligger i den sydlige ende af Peninsula de Osa, og er en meget stille lille by med de saedvanlige jorddaekkede gader og masser af smaa lokale butikker og restauranter. Papagoejerne flyver rundt over alt, og man skal ikke langt vaek foer aberne svinger sig i traerne. Foerste dag brugte vi paa at tage til den naermeste strand og slappe af under palmerne.
vi havde praktisk taget stranden helt for os selv.
ligner naesten mig paa et surfboard....
os ved stranden.
Den egentlige ide med at tage herned var ikke at ligge paa stranden, saa fredag tog vi paa heldagstur til Corcovado sammen med de andre. Det var det flotteste jeg endnu har set her i Costa Rica. Smukke uberoerte strande, jungle og masser af vilde dyr.
Meget tidlig morgen paa vej til Corcovado
Floder midt paa vejen er helt normalt her...
Indgang til parken.

Turen til Corcovado tog ca. 2 timer med bil igennem skoven, paa meget hullede veje og igennem floder. Da vi kom frem blev vi sat af ved stranden og gik saa 1 time langs vandet imens papegoejerne skrappede i traerne og boelgerne brusede.
Efter gaaturen langs stranden kom vi ind i junglen, hvor det vrimlede med dyr.
Papegoeje
kalkun...
myresluger
Naesebjoerne.
Whiteface monkey
gammel gravplads for en af guldgraverne.
af med skoene naar floden skal krydses...
mig under rod eller gren....
The group...
abe....
Naa vil ikke forpeste jer med flere dyrebilleder, tror I har faaet en god ide om hvor fedt der var.

Whale watching
Ooogg saa maaske alligevel lidt mere... he he, for i gaar gik turen med baad ud for at kigge paa hvaler i bugten.
venter paa baaden...
Jeg skal aerligt indroemme, at jeg virkelig ikke forventede at se nogle hvaler, men blev positivt overrasket over, at det vrimlede med pukkelhvaler og man virkelig kunne komme taet paa dem. Vildt fascinerende....
spejder efter hvaler....
havskildpadde
Efter at have oplevet alt det her, har vi blot slappet af paa stranden i dag, og i morgen gaar turen til San Jose, hvor jeg skal sige farvel til Marie.... oev oev.